Klantcontactoplossing van de toekomst

  • Door Menno Rozema

Traditionele klantcontactkanalen zoals telefonie en e-mail worden steeds meer verdrongen door eigentijdse messaging-technieken. De nieuwste loot aan de boom heet Apple Business Chat. In potentie een veelbelovende chatfunctie, maar daar staat tegenover dat dit klantcontactkanaal nog maar net om de hoek komt kijken. De vraag is dan ook of je als bedrijf nu al op de trein moet springen van deze nieuwe ontwikkeling of beter nog even de kat uit de boom kunt kijken? Een korte verkenning.

Rechtstreeks chatten

De werking van Apple Business Chat is in een paar woorden uitgelegd. Zoek je in een browser – bijvoorbeeld Safari of Siri – naar een bedrijf, dan verschijnt een knop waarmee je rechtstreeks kunt gaan bellen of chatten. Ideaal voor klanten of leveranciers die snel een antwoord op hun vraag willen, een afspraak willen inplannen of een bestelling willen plaatsen. Hoe eenvoudig wil je het hebben? En net als bijvoorbeeld bij WhatsApp worden de chatberichten bewaard, zodat je niet meteen hoeft te reageren, maar daar eventueel ook later op terug kunt komen.

Nadeel: alleen voor Apple-gebruikers

Klinkt allemaal ideaal, maar de vraag is of het nu nog niet te vroeg is om Apple Business Chat in je klantcontactcentrum te integreren. Want momenteel zijn er in Nederland nog nauwelijks bedrijven die gebruikmaken van dit gloednieuw klantcontactkanaal. Een ander praktisch nadeel is dat alleen mensen met een iPhone, iPad of Mac van deze chatfunctie gebruik kunnen maken. Vraag je dus eerst af hoeveel Apple-gebruikers zich onder je klanten of leveranciers bevinden. Hoe veelbelovend ook, voor de meeste bedrijven heeft het implementeren van Apple Business Chat op dit moment nog niet zoveel zin. Zeker wanneer je bedenkt dat het integreren van zo’n nieuw klantcontactkanaal ook altijd veel tijd en energie kost. Dat neemt niet weg dat het zeker de moeite waard is om deze nieuwe interessante ontwikkeling op het gebied van messaging goed in de gaten te houden. Wie weet, zal Apple Business Chat over enkele jaren net zo zijn ingeburgerd als andere klantcontactkanalen zoals Twitter, Facebook en WhatsApp. Die zijn immers ook ooit allemaal klein begonnen.

Wij houden je op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste klantcontactoplossingen? Neem dan contact op.