Messaging leert je de klant kennen

  • Door Marco van de Kamp

In vergelijking met traditionele klantcontactkanalen zoals telefonie en e-mail kunnen klanten met moderne messagingtechnieken veel sneller en beter worden geholpen. Met als gevolg een grotere klanttevredenheid. Minder bekend is dat je met messaging ook allerlei waardevolle informatie over je klant kunt achterhalen waarop je in je marketing optimaal kunt inspelen.

Klant bewust sturen

Bij chat en messaging bestaat bij velen nog het beeld van getypte boodschappen die heen en weer worden verzonden. Inmiddels is de techniek echter al dermate ver gevorderd, dat je met hulp van messaging ook allerlei aanvullende informatie over een klant te weten kunt komen. Stel, je hebt via messaging een verkoopgesprek met een klant over bijvoorbeeld een nieuwe smartphone. Als je daarbij de klant een link stuurt naar een technische handleiding of hem verwijst naar een website met reviews of een bestelpagina, is het met behulp van de nieuwste messagingtechniek vervolgens mogelijk om te zien welke van die sites de klant al dan niet heeft bezocht. Naar welke modellen smartphones gaat zijn voorkeur uit? Welke reviews heeft hij gelezen? Welke bestellingen heeft hij in zijn winkelmandje geplaatst? Dat soort zaken. Door zodoende tijdens een conversatie via messaging de klant bewust een bepaalde richting op te sturen, krijg je informatie die tijdens een telefonisch gesprek of via een normale chat nooit boven water zou zijn gekomen. Daardoor sla je twee vliegen in één klap: je leert de klant veel beter kennen én je kunt hem daardoor sneller en beter van dienst zijn.

Klantcontactkanaal van de toekomst

Hoe duidelijker het klantprofiel, hoe beter de klant geholpen kan worden en hoe groter de klanttevredenheid. De meerwaarde van messaging hierbij is overduidelijk: daar waar een gewone chatfunctie zich vooral beperkt tot het over en weer typen van tekst, kan met messaging in korte tijd veel relevante informatie over een klant worden verzameld. Daardoor zal messaging binnen de klantenservice steeds meer uitgroeien tot een onmisbare marketingtool en hét klantcontactkanaal van de toekomst worden.

Waardevolle marketingtool

Met moderne messagingtechnieken kun je veel te weten komen over je klanten. Wij vertellen je graag meer over deze waardevolle marketingtool! Neem contact op.